sobota, 21 grudnia 2013

Chrupiące wigilijne pierogi z pieca z kapustą i grzybami, podsmażoną na oleju rzepakowym cebulką i oprószone makiem


Wspominałam już, że uwielbiam pierogi z pieca? :) Uwielbiam! To świetna alternatywa dla zwykłych pierogów i przepyszna chyba z każdym farszem. Wystarczy opanować "produkcję" podstawowego ciasta i można do woli kombinować z wnętrzem pieroga. 
Dzisiaj proponuje wigilijną wersję pierogów z pieca - z kapustą i grzybami :) Takie chrupiące wigilijne pierogi świetnie pasują do barszczu i myślę, że doskonale sprawdzą się w zastępstwie uszek, czy standardowych pierogów. 
Pychotka! :)

Do farszu użyłam borowików, bo są chyba najbardziej aromatyczne ze wszystkich grzybów, ale oczywiście możecie użyć innych. Jeżeli używacie grzybów suszonych trzeba je wcześniej opłukać i zalać na minimum 6 godzin zimną wodą - najlepiej jednak zostawić je w wodzie na całą noc.



Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
1/2 - 1 lyżeczki soli

Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajo, zaczyn i roztopione masło.
Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Składniki na farsz:
- szklanka suszonych lub
mrożonych grzybów (najlepiej borowików)
- szklanka kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- olej rzepakowy do smażenia (wolę olej rzepakowy od oliwy. Olej rzepakowy rafinowany jest stabilny i idealny do smażenia, a ponadto olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego wolę smażyć na nim niż oliwie z oliwek). 
- sól
- pieprz

dodatkowo
1 roztrzepane jajko
mak do posypania

Grzyby opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc (a przynajmniej na ok 6 godzin). 
Po tym czasie w garnuszku zagotować grzyby. Następnie dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i kiszoną kapustę i gotować aż grzyby i kapustą zrobią się miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do potraw. Całość dokładnie odcedzić.
Farsz siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach - ja wolę tę pierwszą wersję.
Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy cebulkę. Dodajemy ją do farszu, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko (3 mm na oko :). Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Nakładamy ok 1 łyżki farszu i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem lub zawinąć tzw. falbankę. 

Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonym makiem.

Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią.

Podawać na gorącym barszczem.

Wesołych Świąt! :)






Wigilia 2013


5 komentarzy:

  1. Pierogi z pieca są przepyszne. W takiej wersji jeszcze nie jadłyśmy, ale jesteśmy pewne, że na kilku zjedzonych sztukach by się nie skończyło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentują. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile wychodzi pierogów według tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*