niedziela, 22 września 2013

Gotowane w syropie piękne polskie gruszki zapiekane z żurawiną i serem z niebieską pleśnią


Rozpływam się... :) Rozpływam się z rozkoszy po spróbowaniu tej przystawki, którą z powodzeniem można również potraktować jako deser. 
Delikatne słodkie polskie gruszki zagotowane w syropie i zapieczone z słodko-kwaśną konfiturą żurawinową i aromatycznym wyrazistym serem z niebieską pleśnią to gwarantowana uczta dla zmysłów. Smaki genialnie się z sobą komponują, zaskakują i wprowadzają w cudowny nastrój. :)
Przygotowanie zajmuje natomiast paręnaście minut i jest banalnie proste. 
Ideał :)
Szczególnie polecam na wyjątkowy obiad czy romantyczną kolację albo tak po prostu w jesienny wieczór, kiedy za oknem zimny wiatr wyziębia serca, a w domu pyszne aromatyczne gruszki i kieliszek wina koją zmysły. :)


Składniki:
- 2 gruszki
- ser Castello z niebieską pleśnią
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki cukru
- konfitura żurawinowa (przynajmniej 4 łyżki)

Przygotowanie
Gruszki myjemy, obieramy i przekrawamy na pół. i za pomocą łyżki usuwamy gniazda nasienne. W garnuszku zagotowujemy 1,5 litra wody z cukrem i wrzucamy do niej połówki gruszek. Gotujemy ok 10 min. 
Ugotowane połówki gruszek przekładamy do naczynia żaroodpornego. Środek każdej połówki owocu napełniamy konfiturą żurawinową, a następnie przykrywamy 2-3 plasterkami sera z pleśnią.

Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 5 minut żeby ser się ładnie stopił.
Voila! :)



Podajemy ciepłe zaraz po przyrządzeniu.

Smacznego! :)






Akcja z gruszką w tle

3 komentarze:

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*